Imieniny:

Ważne informacje dla producentów żywności pochodzenia roślinnego Ważne informacje dla producentów żywności pochodzenia roślinnego

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdniku informuje, że podmioty prowadzące produkcję podstawową/pierwotna produktów pochodzenia roślinnego oraz podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią tych produktów obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywnośći i żywienia.

 

WNIOSEK O WPIS ZAKŁADU  👈 do pobrania

Organem właściwym w sprawie rejestracji podmiotów działających na terenie powiatu świdnickiego jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdniku, al. Lotników Polskich 1, 21-045 Świdnik.

 

Zgodnie z art. 103 ust. 4 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, ".... kto prowadzi działalność w zakresie żywienia lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów (...), podlega karze pieniężnej. Wysokość kary pieniężnej może być wymierzona do 5000 zł, nie mniej niż 1000 zł.

 

Poniżej publikujemy informacje dla prowadzących produkcję pierwotną oraz sprzedaż bezpośrednią żywności pochodzenia roślinnego oraz wymagania higieniczno-sanitarne obowiązujące na etapie produkcji pierwotnej.

 

 

 

 

 

Autor:M.K.
  • Ministerstwo Rozwoju Regionalnego
  • Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
  • PROW
  • Ministerstwo Środowiska
  • Geoportal
  • Fundusze norweskie i EOG
Licznik odwiedzin: